31.12.2014

Nyheden om bokas død er overdrevet.

Aldri har det vært gitt ud flere bøger enn i våre dager.

I over to tusen år har boga vært sentral som informasjonskilde og litterært udtrykk. I vår tid skulle man kanskje tro at e-bøgene tar over for p-bøgene. Men sistenevnte har noen fordeler e-boga ikke kan skilte med. Tekonologien å lage bøger av bøg og andre treslag har vist seg uovertruffen over tid. Holder man ei bog i hånda, får man et mengdeinntrykk, og man kan enkelt orientere seg i teksten. Noen av oss blar oss nysgjerrige fram til siste side, for å se hvor historien endre, eller sjekke hvilke kilder bogas innhold bygger på. Forskning viser at e-bøger ikke gir et lige godt inntrykk av omfang eller hvor man befinner seg i teksten.
Mange tror at p-bøger gis ud i mindre omfang enn før. Situasjonen er modsatt. Aldri har det vært gitt ud flere bøger enn i dag. Og tenkt over sagen: Det har aldri heller vært enklere å gi ud ei bog. Forlagene blir flere, og det er sågar en enkelt sag å gi ud ei bog på eget forlag. Man skulle tro at i ei digital tid skulle føre til færre bogudgivelser enn før, men det har vist seg at nettopp digital produksjon, som bloggposter og tvitring også kan gis ud mellom harde permer på papir. Skal du dele råd og tips om hvordan bli mer digital, skriv ei bog og reis landet rundt og signer, med kulepenn!
Et resultat er at sjangerspenn og litterær innovasjon aldri har vært større. En trend er å blande «skjønnlitterær» og «fagprosa» på stadig nye måter. Nettets bilderighed gir også bøgene nye udtrykk, den estetiske udformingen av bøger er viktigere enn noen gang. Bøger diskuteres, analyseres og anbefales enda mer enn før. Landets biblioteker blir ikke «litteraturhus» fordi bøgene ikke lenger er viktige, tvert imod, i bibliotekene skal tanker, meninger, kunst, politikk og litteratur diskuteres, ofte med forelegg.
Før jul udtalte en trend-forsker at boga, med sine hyller var på vei ud av de norske hjem. Det er mulig det, men man skal ikke ha levd lenge for å spå bogas tilbagekomst.
Eller hva leser du på for poden før nattasangen? Bøgetrær fins det heldigvis nok av.
http://www.fvn.no/mening/debatt/Nyheden-om-bogas-dod-er-overdrevet-2734519.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar